Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa jest bardzo pyszna i jednocześnie prosta w przygotowaniu, dlatego też może być świetnym urozmaiceniem dla osób, które na co dzień nie gotują zup i ograniczają się jedynie do dania głównego.

Składniki niezbędne do przygotowania zupy szczawiowej:

- 2 garście szczawiu,
- jedna marchewka,
- połówka pietruszki,
- jedna cebula,
- 2 -4 ziemniaki (zależnie od upodobań),
- łyżka masła,
- łyżka oleju roślinnego,
- bulion,
- zioła (oregano, liść laurowy, ziele angielskie),
- połowa śmietany kremowej,
- przyprawy (sól, cukier, pieprz),
- 2 ugotowane na twardo jaja,
- pietruszka.

Przygotowanie zupy szczawiowej:

Masło należy roztopić razem z olejem. Do tego dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Przyprawić. Całość trzeba dusić przez pięć minut na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając). Dodać cebulę i ponownie dusić pod przykryciem (przez około 6 minut).

Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, po czym dodać je do całości. Dolać bulionu (powinien na 7 – 8 centymetrów sięgać ponad warzywami). Doprawić ziołami i przyprawami.

Tak przygotowane składniki gotować przez dziesięć minut, następnie dodać umyty i pokrojony szczaw. Całość powinna się gotować przez około dwie minuty. Na koniec dodać śmietany.

Zupa najlepiej smakuje podana z jajkiem, ewentualnie można dodać młode ziemniaki lub pieczywo. Zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, jeżeli jednak komuś przeszkadzałby pływający w niej szczaw, to można ją ewentualnie zmiksować na pyszny krem szczawiowy (wcześniej jednak należy wyjąć pływające w garnku listki).

Dobre? Który z tekstów przeczytasz jako następny?:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gotowanie, Zupy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>